Azerbajdzjan 2017-2018

Projekt

En serie brutala och svepande gripanden av hbtq-personer i Baku, Azerbajdzjan, ledde till att 83 personer fängslades, 46 anklagades för falska brott, och dussintals mer trakasserades, skrämdes och släpptes därefter. Många som fängslades misshandlades, torterades och tvingades anmäla sina hbtq-vänner.

Internationellt tryck från organisationer för mänskliga rättigheter ledde till frigörandet av alla fångar den 2 oktober 2017, men samhället är fortfarande i kris och i desperat behov av hjälp. Många har blivit vräkta, saknar pengar för mat eller lider av de psykologiska och fysiska konsekvenserna av förföljelsen.

Tillsammans med Civil Rights Defenders och deras lokala partners tillhandahålls säkra bostäder, psykologiskt stöd och andra former av direkt hjälp till de drabbade.

www.civilrightsdefenders.org/sv/news/svenska-hbt-personer-misshandlas-och-massarresteras-i-azerbajdzjan/